Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020 και ρουλέτες

Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020 και ρουλέτες

Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020
και ρουλέτες

 

Λίγες μέρες μετά την έναρξη του νέου προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020”, και έχοντας ήδη υποβάλλει αιτήσεις για Αττική και Πελοπόννησο (κάθε περιφέρεια ανοίγει σε διαφορετική ημερομηνία) το συμπέρασμα είναι δυστυχώς απογοητευτικό.

Γενικά, και στα προηγούμενα προγράμματα του 2017, 2018 και 2019, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ υστερούσαν ως προς τη ζήτηση. Δηλαδή, τα κονδύλια δεν έφταναν να καλύψουν όλες τις αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, που είχαν ετοιμάσει φακέλους και είχαν συντάξει ενεργειακά πιστοποιητικά με τις προτεινόμενες αναβαθμίσεις στις οποίες είχαν καταλήξει με τους μηχανικούς τους / ενεργειακούς επιθεωρητές. Ως εκ τούτου, διεξαγόταν ένας αγώνας δρόμου, τη στιγμή που άνοιγε η πλατφόρμα των αιτήσεων, για το ποιος θα προλάβει να υποβάλει έγκαιρα αίτηση, μέσα στα πρώτα 10-20-30 λεπτά, πριν εξαντληθούν οι πόροι.

Εύλογα, κάθε γραφείο που ήθελε να υποβάλει αιτήσεις για πελάτες του, φρόντιζε, να αναπτύξει ένα σύστημα γρήγορης υποβολής αιτήσεων, ώστε από την πρώτη αίτηση μέχρι και την τελευταία, να έχει μεσολαβήσει όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος. Προφανώς, η μέγιστη ταχύτητα υποβολής επιτυγχάνεται με το να υποβάλλει ένας άνθρωπος μία μόνο αίτηση, γιατί δεν υπάρχει χρόνος και για δεύτερη ή τρίτη μετά. Οπότε, ένα γραφείο που ήθελε να υποβάλει 10 αιτήσεις, θα έπρεπε να έχει 10 συνεργάτες / υπαλλήλους / εθελοντές να υποβάλουν ταυτόχρονα.

Δυστυχώς, η στρατηγική αυτή ανατράπηκε φέτος εξαιτίας των ηλεκτρονικών συστημάτων του Υπουργείου. Πως;

Κατά την πορεία της αίτησης, απαιτείται σε κάποιο σημείο να αντληθούν, από άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάλι του Υπουργείου Ενέργειας, τη λεγόμενη “BuildingCert”, τα στοιχεία του ενεργειακού πιστοποιητικού του ακινήτου. Εκεί η αίτηση πάγωνε, δεν μπορούσε να προχωρήσει παρακάτω, μέχρι να αντληθούν τα στοιχεία αυτά. Όμως, αυτή η άντληση των στοιχείων, σε κάποιες αιτήσεις, στις περισσότερες, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σε όσες ολοκληρώθηκε έγκαιρα, μέσα στα πρώτα 5-10 λεπτά, κατάφεραν και προχώρησαν στη συμπλήρωση και των λοιπών αναγκαίων στοιχείων, και υπεβλήθησαν επιτυχώς.

Το σε ποιες αιτήσεις “ξεκόλλησε” η πλατφόρμα buildingcert και άντλησε τα δεδομένα του ενεργειακού πιστοποιητικού, ήταν πραγματικά ένα τυχαίο γεγονός. Το ποιες αιτήσεις προχώρησαν, παίχτηκε πραγματικά σαν να περιμένεις να σου “κάτσει” η ζαριά. Αν σου καθόταν προχώραγες και ολοκλήρωνες την αίτηση έγκαιρα.

Έτσι λοιπόν, μια διαδικασία που ήταν ούτως η άλλως τραγική και απαξιωτική για τους επαγγελματίες, που είχε όμως έστω την πρόκληση της ικανότητας και της ευρηματικότητας, μετατράπηκε σε τυχερό παιχνίδι καζίνο.

Ε, αυτό ξεχείλισε το ποτήρι.

 

| ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ  |  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ |

| ΤΗΛ: 6945 236 936 |

Αφήστε ένα σχόλιο