Τα αστεία και τα σοβαρά του Εξοικονομώ ΙΙ

Τα αστεία και τα σοβαρά του Εξοικονομώ ΙΙ – 2018

1) Άμεσα ξεκινάει το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον 2, μέσα στις επόμενες ημέρες
Το ακούμε βέβαια αυτό από το Σεπτέμβριο του 2016 και αντί για αστείο έχει καταντήσει να γίνεται προσβλητικό. Το σοβαρό είναι ότι σίγουρα θα μας πιάσει απροετοίμαστους όταν τελικά ανοίξει διότι έχουν πάθει ανοσία στις εξαγγελίες πλέον οι πολίτες και δεν φροντίζουν να κάνουν όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες. Επειδή χρειάζεται μια διαδικασία έρευνας αγοράς, συζήτησης με μηχανικό, συζήτησης με τράπεζες, έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και λόγω της μεγάλης ζήτησης για προσφορές που θα αντιμετωπίσουν οι προμηθευτές και εγκαταστάτες, προβλέπεται να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην προετοιμασία για όσους την αφήσουν για την τελευταία στιγμή. Και επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής, προβλέπεται να συμπληρωθεί ταχύτατα ο αριθμός των μέγιστων αιτήσεων από τη στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα υποβολών.

2) «Πάλι θα μπλέκουμε με τράπεζες»…
Ήταν βέβαια αστείο το να σε αναγκάζει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα να πάρεις δάνειο για να σε χρηματοδοτήσει, ειδικά περιόδους που πολλοί δεν έχουν δανειοληπτική ικανότητα και άρα δεν δεχόντουσαν οι τράπεζες να τους δανείσουν. Οπότε δεν μπορούσαν να μπουν καν στο Πρόγραμμα. Ευτυχώς το νέο Εξοικονομώ δεν έχει ως προαπαιτούμενο τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τράπεζα. Μπορείτε να αιτηθείτε την υπαγωγή σας χρησιμοποιώντας δικά σας χρήματα για να καλύψετε το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής. Οι τράπεζες βέβαια, εφόσον μπορείτε να δανειστείτε, προσφέρουν άτοκα δάνεια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διευκόλυνση διόλου ευκαταφρόνητη. Μάλιστα κυκλοφορούν και στην αγορά εταιρείες που χρηματοδοτούν οι ίδιες τις επεμβάσεις που σκοπεύετε να κάνετε, δίνοντάς σας ουσιαστικά προσωπική πίστωση.

3) Θα φτάσουν τα χρήματα για να φτιάξω όσα σκέφτομαι;
Το καλό είναι πως αυξάνεται ο μέγιστος επιτρεπτός προϋπολογισμός ανά αίτηση. Από 15.000€ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, πλέον μπορεί να φτάσει στα 25.000€ για μια κατοικία 100 τ.μ. και άνω.
Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα όμως διότι θα παραμείνουν κάποιοι αυστηροί περιορισμοί κόστους ανά κατηγορία επέμβασης και ανά τετραγωνικό μέτρο κτηρίου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειάζεται να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας συμβουλευόμενοι ένα μηχανικό/ενεργειακό επιθεωρητή.

4) Και πόσα λεφτά θα μου δώσουν;
Το ποσό της επιδότησης εξαρτάται από το πρόσφατο δηλωμένο εισόδημα του ιδιοκτήτη και χωρίζεται σε επτά (7) κατηγορίες, σε αντίθεση με τις τρεις (3) του προηγούμενου Προγράμματος. Κυμαίνεται δε από 25% έως και 70%.
Δημιουργείται έτσι μεγαλύτερη τμηματοποίηση των επιδοτούμενων ποσοστών, με κάποιες εισοδηματικές βαθμίδες να παίρνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, και άλλες λίγο μικρότερη.
Σε όποια κατηγορία και να εμπίπτετε πάντως, δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική οικονομική βοήθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας, σε εποχές που ψάχνουμε τρόπους να μειώσουμε τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.
Μπορείτε λοιπόν από τώρα να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένο μηχανικό / ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να διαμορφώσει μαζί σας την πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης για το κτήριό σας και να μπορεί να υποβληθεί ο φάκελός σας αμέσως όταν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον 2.

Αφήστε ένα σχόλιο